2022/10/30

Wakeboard

Wakeboard Startade som tow in surfing på Hawaii för att fånga vågor som var för stora och snabba för vågsurfarna att paddla ikapp. Om vi snabbspolar till 90-talet så började wakeboard så smått bli populärt bland utbrytare från vattenskidsporten. Jämfört med vattenskidor uppfattades wakeboard som något helt nytt och häftigt. Till en början åkte de flesta med samma fot fram och på en så kallad directional wakeboard. Efter ett tag upptäckte wakeboardåkarna och tillverkarna att det gick lika bra att åka wakeboard med både höger som vänster fot fram. Wakeboardsen blev också mer och mer lika fram som bak. Det var i denna vevan som wakeboardingen tog ett rejält skutt i popularitet. Att kunna åka på båda hållen och sitta fast med wakeboardbindningar på wakeboarden gjorde att tricken också blev mer avancerade. Volter och snurrar blev en sjävklar del av wakeboardåkningen. Denna utvecklingen gjorde också att kraven på vattenskidbåten blev helt annorlunda än den vattenskidåkarna egentligen ville ha. Istället för så små vågor som möjligt ville nu wakeboardåkarna ha så stora svallvågor det bara gick. Detta blev också en tydlig uppdelning mellan vattenskidåkare och wakeboardåkare världen över.

Nästa stora ändring i wakeboardens historia var när det på 2000-talet började komma fler och fler kabelparker eller wakeboardparker runt om i världen med störst spridning i Tyskland. Wakeboardparkerna som var som skidlifter på vattnet gjorde att det inte längre krävdes en dyr wakeboardbåt utan ett årskort och ett wakeboardpaket räckte långt för att få betydligt mer åktid än de flesta kunde drömma om. Wakeboardingens utveckling gick också väldogt snabbt framåt iom detta. Dubbelvolter och nya wakeboardtrick sattes på löpande band.

Wakeboardutrustning

Utvecklingen mellan wakeboard efter båt och wakeboard i kabelparken gjorde också att utrustningen behövde utvecklas. I wakeboardparken fanns det ramper och hinder att åka på i brist på svallvågor. Hindrena i plast gjorde att wakeboarden behövde vara mer robust för att klara hårda smällar. Wakeboarden behövde inte heller vara lika böjd eller väga lika lite som tidigare. Den artificiella vågen i form av rampen gick att bygga i vilken storlek som helst, att få höjd i hoppen var inte längre ett problem.


En wakeboard för kabelpark har normalt sett dessa egenskaper:

Bra nybörjarwakeboard för kabelparken

En wakeboard efter båt har normalt sett dessa egenskaper:

  • Wakeboard i foam och plast för att minska vikten
  • Mindre längd för att också minska svingvikten
  • Större inbyggda eller löstagbara fenor för att få bra grepp in på och uppför vågen
  • För nybörjare finns det wakeboardpaket för båt med universalbindningar som passar de flesta fötter. Dessa är populära val för familjer eller polare som vill dela wakeboard.
  • För mer erfarna åkare finns det båtwakeboards med wakeboardboots med stängd tå och fasta skostorlekar.
Bra Nybörjarwakeboard med universalbindningar
Facebook Iconfacebook like button